Yatırım ve proje
danışmanlığı
Yatırım Danışmanlığı
Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve dünyaya yayılması ile birlikte birçok farklı yatırım alanları meydana gelmiştir. Yatırım alanlarının çoğalması ve yatırım alternatiflerinin değişmeye başlaması ile birlikte yatırım danışmanlığı mesleği ortaya çıkmıştır. Yatırım danışmanlığı, müşterilerin talep ettikleri hizmet doğrultusunda gerekli araştırmaların yapıldığı bir sektördür. Yatırım alanları birbirinden farklılıklar gösterdiği için bu alanda çalışan uzman kişilerin sunduğu hizmetlerde değişmektedir.
Yatırım danışmanlığı yapan birçok birey, firmaların veya işletmelerin kazançlarının piyasa koşullarında artmasına destek olur. Gelir yönetimini müşterileri ile birlikte belirli bir çerçeve içerisinde hazırlayan yatırım danışmanları, vergi ve finans konularında müşterilerine rehberlik eder. Özellikle sermaye piyasasında kullanılan araçların müşterilerin ihtiyacına uygun olarak ayarlar ve gerekli analizleri gerçekleştirir.
Yatırım Danışmanlığı ve Müşteri İletişimi
Yatırım danışmanlığı genel olarak aracı olan kurumlar sayesinde müşterilere sunulmaktadır. Özellikle yönetim şirketleri ve yatırım bankaları tarafından danışman ve danışmanlık almak isteyen müşterilerin arasındaki ilişki temeline dayanan bir sistemdir. Yatırım danışmanlığı bir kurum aracılığı ile gerçekleştiriliyorsa SPK’dan izin alınarak yapılmalıdır. Böylece herhangi bir yasal sorun oluşmadan yatırım danışmanlığı almak isteyen müşteriler ile ilgilenebilmek mümkün olmaktadır.
Danışmanlık hizmetleri yerine getirilmeden önce yatırımcıların amaçları, beklentileri, bütçesi ve benzeri faktörlerin neler olduğu detaylı bir şekilde bilinmelidir. Bu unsurlar öğrenildikten sonraki süreç ise piyasa koşullarının bu beklentilere vereceği yanıtları araştırmaktır. Yatırım danışmanlığında yerine getirilmesi gerekilen bazı özellikler bulunur. Bu özellikleri aşamalar halinde sıralayabiliriz;
- Risk profilleri ve hedefe uygun olan varlık dağılımı aşaması
- Varlık dağılımına ilişkin önerilerin sunulma aşaması
- Yatırımcıya özel bilgi verme süreci ve iletişim aşaması
- Piyasa koşullarına göre performans tespiti aşamaları
Yatırım danışmanlığındaki en önemli hedef, müşterilerin beklentilerini en iyi şekilde bilmek ve piyasa risk koşulları hakkında onları bilgilendirmektir.
Yatırım Danışmanlığı Hizmetleri
Bu sektördeki hizmetler genel olarak iki başlık altında açıklanabilir. Birincisi finansal danışmanlık ikincisi ise gayrimenkul danışmanlıktır.
Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Gayrimenkul yatırımlarda herhangi bir risk oluşmasının önüne geçen yatırım türleridir. Bu danışmanlıkta verilen rehberlik hizmetleri satın alma, lokasyon bilgisi ve kazanç artırıcı bilgilerdir. Gayrimenkuller hakkında her türlü bilgi ve becerilerin toplanması ve piyasa koşullarına göre analiz yapılması bu yatırım danışmanlığı içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda bu alanda yatırım danışmanlığı alındığı zaman mülk ve emlak vergisi hakkında da birçok bilgiye sahip olabilmek mümkündür.
Finansal Yatırım Danışmanlığı
Finansal danışmanlıktaki amaç, müşterilere veya kurumlara yapacakları yatırımlar ile ilgili rehberlik etmektir. Yapılacak olan yatırım danışmanlığı önerileri, piyasa koşulları göz önüne alınarak gerçekleştirilmektedir. Bu tarz yatırım tavsiyeleri sonucunda firmaların kazanç tablosu kâr oranını yükseltir. Ayrıca kurum çalışanlarına düzenli ödeme planı çıkarmak ve sermaye artırımını gerçekleştirmek için farklı ve yeni yollar gösterir. Bireysel olarak yapılan yatırım danışmanlığında ise kişilere, emeklilik ve sigorta konuları ile ilgili tavsiyeler verilmektedir.
Yatırım Danışmanlığı Sektörü Güvenilir Midir?
Müşteriler geleceklerini ilgilendiren yatırımlar konusunda bir danışmandan rehberlik alma durumlarına biraz şüpheli yaklaşabilir. Ancak genel anlamda yatırım danışmanlığı özel yetki ve faaliyet sertifikaları alınarak yapılan mesleklerden birisidir. Özellikle bir firma altında çalışan yatırım danışmanları, SPK kurulunun yasal düzenlemelerine tabi olarak mesleğini sürdürür.
Yatırım danışmanlığının güvenli olduğunu gösteren bir başka unsur ise müşteriler ile sözleşme yapılmasıdır. Doğabilecek itilafların çözümü için sözleşmeye göre hareket edilir ve hukuki süreçlere başvurulabilir. Danışmanlar, müşterilerin finansal durumlarına göre hareket eder ve müşteriye uygun seçenekler sunarak yatırım yapmalarına destek olur. Ayrıca rehberliğinde gerçekleşecek çalışmaların ise istikrarlı bir şekilde sürdürülmesine katkı sağlar.