Türkiye’de yatırım yapmak için doğru seçimi yapmak çok fazla düşünmeyi gerektirir, bu nedenle Türkiye’de mülk satın almak, yabancıyı Türk vatandaşlığına hak ettiği için aslında akıllıca bir harekettir.
Yabancılar için Türk Vatandaşlığı Kanunu Hakkında Bilgi
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, Türk hükümeti yabancı yatırımcıları Türkiye’de teşvik etmek için çeşitli yasalar çıkardı ve bu, onlara yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı verilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıktı.
Türkiye’de vatandaşlık başvurusunda bulunmanın farklı yolları vardır, ancak bunların arasında en kolayı yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı olacaktır, ayrıca Türkiye’de mülk satın almaktan elde edebileceğiniz 250.000 dolara eşdeğer yüksek kazanç gelirinden bahsetmiyoruz bile. Satın almadan önceki üç yıl içinde mülkü satmamak için yasal bir zorunlulukla. Bu özel yeni yasa daha sonra yatırımcıya ve reşit olmayanlar dahil aile üyelerine Türk vatandaşlığına başvurma hakkı verebilir. Ayrıca eski Türk kanununun mülkün değerini bir milyon dolar olarak belirlediğini de belirtmeliyiz.
Yatırımcı Türkiye’de mülk satın alımını tamamladıktan sonra, Türk makamlarına sunmak için gerekli tüm belgeleri de içeren bir dosya hazırlanmalıdır. Bu nedenle, dosya ne kadar eksiksiz ve doğru olursa, belge o kadar hızlı analiz edilir, ancak yabancı bir yatırımcıya Türk vatandaşlığının verilmesi genellikle yaklaşık 90 gün sürer.
Türk Vatandaşlığı Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Tapu fotokopisi (Tapu) ve Türkiye’de noter tasdikli olmalıdır.
- Vatandaşlık başvurusundan en az 3 ay önce geçerliliği olan, akredite bir Türk kurumu tarafından düzenlenmiş gayrimenkul değerleme raporu, ayrıca gayrimenkul değerleme raporunda kayıtlı gerçek mülk değerinin tapuda (Tapu) belirtilen değerle aynı olması gerekir.
- Alıcının banka hesabından alınan tüm orijinal ödeme makbuzlarının toplam değeri 250 bin ABD Doları tutarındadır ki bu elbette Türk vatandaşlığına başvurmanın temel koşullarından biridir.
- Satıcının banka hesabından alınan orijinal makbuzlar.
- Alıcıdan yetkili bir Türk vekiline vekaletname tebligatı eşler için tek ortak acente olabilir.
- Her aile ferdi için pasaportun Türkçe’ye tercüme edilmiş ve “Noter” tasdikli sureti.
- Her aile üyesi için doğum belgesi belgeleri ve tercümesi ve tasdik ettirilmesi gerekir.
- Her aile üyesi için vergi numarası.
- Türk vatandaşlığı başvurusu için vergi ödeme makbuzu.
- İstisnai Türk vatandaşlığı başvuru formu.
- Evlilik sözleşmesi gibi medeni durum belgesi, tercüme edilmiş ve onaylanmış.
- Tercüme edilmiş ve onaylanmış bir aile beyanı belgesi.
- Her aile üyesi için 2 kişisel fotoğraf.
Yabancılar Türkiye’de Hangi Taşınmazlara Sahip Olabilir?
Kanunla yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinme haklarına hem bölge hem de alan bazında bazı kısıtlamalar getirilmiştir. Bu sınırlamalara göre;
Yabancı gerçek kişilerin edindiği gayrimenkullerin toplam alanı, özel mülkün bulunduğu ilçenin yüzölçümünün yüzde onunu aşamaz.
Ancak, bir yabancının Türkiye’de edinebileceği toplam taşınmaz alan otuz hektarı geçemez. Cumhurbaşkanı bu miktarı kişi başına ikiye katlamaya yetkilidir.
Yabancılar, askeri yasak bölgelerde ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinemezler. İllerin çoğunda yasak bölgeler ve güvenlik bölgeleri belirlendi. Tespit çalışmalarının devam ettiği bazı illerde ise tapu müdürlükleri yetkili amirlerle yazışarak tespit yapmaktadır.
Türkiye’deki Yabancılar İçin Mülk Edinme Prosedürü ve Gerekli Evraklar
Türkiye’de taşınmazların devri resmi olarak tapu dairelerinde yapılır. Tapu dairesinin onayı olmadan yapılan işlemler tapu devrini sağlamaz. Ancak gayrimenkul üzerindeki ayni haklara ilişkin her türlü anlaşmanın resmi olarak yapılması zorunludur. Aksi takdirde geçerli olmayacaktır.
Yabancı bir kişinin Türkiye’de gayrimenkul edinebilmesi için gerekli belgeler şunlardır:
- Sözleşme konusu gayrimenkulün tapu bilgileri
- Gayrimenkul için ilgili belediyeden alınması gereken “Emlak Beyan Değeri” belgesi.
- Kimlik veya pasaport belgesi ve noter tasdikli tercümesi
- Türkçe bilmeyen yabancılar için tercüman
- Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi
- Son altı ay içinde çekilmiş iki fotoğraf
- Taşınmazın değerine göre belirlenecek tapu devir ücreti (Tapu Dairesine ödenecek bedel).