Türk vatandaşlığı iki çeşit şekillerde kazanılır. Birincisi doğum yolu ile ikincisi ise sonradan kazanılmasıdır. Özellikle Türk vatandaşlığının sonradan kazanılmasında izlenecek birçok yol vardır. Sonradan kazanılan Türk vatandaşlığında yetkili kurum kararları, evlat edinilme ve seçme haklarını kullanarak vatandaşlığa geçebilmek mümkündür.
Türk vatandaşlığına geçiş işlemlerinde yapılan son düzenlemeler ile birlikte yabancı bireyler bazı şartları taşıyarak Türk vatandaşlığı alabilir.
Yabancı bireylerin Türk vatandaşlığı kazanabilmeleri için;
- Bireylerin Türk yasalarına göre 5 yıl kesintisiz bir şekilde Türkiye’de ikamet etmeleri gereklidir.
- Türkiye’ye yerleşmeye karar verilmesinin onaylanması
- Genel sağlık durumunun iyi olması
- Türkiye’de yaşamaya yetebilecek Türkçeye sahip olmak
- Bireylerin bakımlarını sürdürebilmeleri için belirli bir mesleğe ve gelire sahip olması
- Kamu düzenine karşı herhangi bir sorun teşkil edecek durumlarının olmamasına dikkat etmek gerekmektedir.
Türk Vatandaşlığının Evlenme Yolu ile Kazanılması
Yabancı bireyler Türk birisi ile evlendiklerinde direkt olarak Türk vatandaşlığına geçememektedir. Bir Türk vatandaşı ile en az üç yıl evli kalan ve evliğini sürdüren bireyler Türk vatandaşlığı için gerekli kurumlara başvuru yapabilir. Vatandaşlık için başvuru yapan yabancı bireylerden aile birliğini gözeterek yaşama ve evlilik ile ilgisi olmayan faaliyetlerden uzak durma şartları aranmaktadır.
Başvurudan sonraki süreçte eş olan Türk vatandaşının ölüm durumunda evlilik sona ermektedir. Ölüm gerçekleştikten sonra ise yabancı bireyler evlenme yolu ile kazandıkları Türk vatandaşlığını iyi niyet hallerinde muhafaza etmeye devam edebilir.
Türk Vatandaşlığının Evlat Edinilme ve Seçme Hakkı ile Kazanılması
Türk vatandaşı tarafından ergin olmayan yabancı bireyler, kamu düzenine engel olabilecek herhangi bir durum olmaması halinde Türk vatandaşlığına geçebilir. Ayrıca anne ve babaları dolayısı ile Türk vatandaşlığını kaybeden bireyler, erginlik sürecinin başından itibaren üç yıl içerisinde seçme hakkını kullanabilir. Böylece Türk vatandaşlığını kazanabilir.
Yabancılar İçin Türk Vatandaşlığına Doğrudan Geçmek
Türk vatandaşlığına dair bazı düzenlemelerin gerçekleştirilmesi ile yabancı bireyler kolay şekillerde vatandaşlığa geçiş yapabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık hakkını kazanabilmek için belirlenen yatırım tutarı 500 bin dolar ve ödenecek mülk bedeli ise 250 bin dolardır.
Yönetmelikte bahsedilen içerikleri şöyle sıralayabiliriz;
- Ödenecek tutarların kabul edilmesi durumunda yabancılar Türk vatandaşlığına geçebilmektedir.
- 500 bin dolar para miktarı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilmelidir.
- 250 bin dolar mülk satın alımı ve bu mülkün üç yıl satılmaması gerekmektedir. Bu durumun incelemesini Hazine ve Maliye Bakanlığı yapmaktadır.
- Gayrimenkul yatırım fonunu en az üç yıl boyunca elde tutma ve satın almaktır. Bu madde ile içeriğe SPK kurumu ilgilenmektedir.
Türk Vatandaşlığı Başvuru Süreci
Vatandaşlık şartlarını yerine getiren bireyler bu sürece dahil edilebilmektedir. Ayrıca başvuruda bulunan yabancı bireylerin 18 yaşını geçmiş ve ayırt etme gücüne sahip olmaları gerekmektedir. Başvuru aşamaları;
- Şartların yerine getirilmesi
- Gerekli belgelerin hazırlanması
- Başvuru bedelinin yatırılması
- Başvurulacak kurumlara giderek gerekli işlemlerin yapılması
- İstenildiği taktirde ek belgelerin temin edilmesi
- Sözlü uygulama aşamalarının geçilmesi
Başvuru yapıldıktan sonraki süreçte ise kurumlar onaylama işlemlerini şu şekilde yapmaktadır;
- Başvuru işlemleri
- Bireylerin parmak izleri
- Evrakların gerekli kurumlara gönderilmesi
- Ön ve detaylı inceleme prosedürleri
- Arşiv araştırma süreci
- Araştırma işlemlerinden sonra değerlendirme süreci
- Listeye ekleme süreci
- Karar aşamaları
Başvuru sürecinde bir avukatın olması süreç hakkında gerekli bilgilerin tarafınıza iletilmesine yardımcı olur. Türk vatandaşlığının başvuru süresi yaklaşık olarak 12 ve 24 ay arasında sonuçlanmaktadır. Sürecin uzamaması için tüm belgelerin avukatlar aracılığı ile eksizsiz bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.