Gayrimenkul
Değerleme hizmeti
Gayrimenkul değerlemesi nedir?
Gayrimenkul değerlemesi, mevcut koşullarda bir mülkün gerçek değerine ulaşmak için tarafsız bir süreçtir. Bir satıcı, mülküne her zaman çok fazla önyargı ile değer verebilirken, alıcı da önyargılı fikirleri nedeniyle mülküne daha düşük değer verebilir. Böyle bir durumda, herkes için – alıcı, satıcı ve banka – için adil olan bir sözleşme fiyatına ulaşmak son derece gerekli hale gelir. Bunu başarmak için finans kuruluşları, ev kredisi başvurularını işlerken mülkün gerçek değeri hakkında bilgi toplamak için sistematik bir yaklaşım benimsiyor.
Ev kredileri , teminatlı krediler kategorisine girer, çünkü kredinin alındığı mülk, söz konusu varlık tarafından güvence altına alınmıştır. Borçlunun temerrüde düşmesi durumunda, banka mülkü satabilecek ve maliyetlerini geri alabilecektir. Bu nedenle bankanın satın almak için borç verdiği mülkün değerlendirilmesi finans kurumları için son derece önemli hale geliyor. Piyasada satarlarsa, mülk için ne kadar para alabileceklerini bilmek zorundalar. Mülkün adil piyasa değerine ulaşma süreci, gayrimenkul değerlemesi veya mülk değerlemesi olarak bilinir.
Mülkün genel düzeni mülkünüzü sergilemek için iyi olsa da, mülk değerlemesi üzerinde doğrudan bir etkisi olmayacağını unutmayın. Mülkün yıllar içinde nasıl muhafaza edildiği, yapısına yansıyacaktır ve değerleme uzmanı mülke bir değer verdiğinde aynı şey kesinlikle bir etkiye sahip olacaktır.
Mülk değerleme yöntemleri
Gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından bir mülkün piyasa değerine ulaşmak için uygulanan iki temel yöntem vardır:
Satış Karşılaştırma Yöntemi: Bu yöntemle, değerleme uzmanı, söz konusu mülkün kote fiyatını, mahalledeki son mülk işlemleriyle karşılaştırır. Bu bilgiler, alt sicil dairesinde, çoklu listeleme hizmeti veritabanlarında veya üçüncü taraf web sitelerinde bulunan satış tapu kayıt verileri incelenerek toplanabilir.
Maliyet Yaklaşımı: Bu yöntemde değerlendirici, mevcut yapının yıkılması durumunda mülkün yeniden inşası için gereken maliyeti sıfırdan tahmin ederek mülkün mevcut değerine ulaşır. Daha sonra, nihai mülk değerine ulaşmak için arazinin değeri bu maliyete eklenecektir.
Gayrimenkul değerleme ücretini kim ödüyor?
Bankalar, mülk değerlemesi yapmak için bağımsız ve tanınmış mülk değerleme uzmanları tutarken, borçlunun maliyeti üstlenmesini sağlar. Tipik olarak, bankalar ‘hukuki ve teknik değerleme‘ başlığı altında sabit bir ücret alırlar. Ev kredisi başvurusu işlenirken borçlu tarafından ödenmesi gereken bunun için masraflar bankadan bankaya değişebilir.
Gayrimenkul değerleme, konut kredisi başvurunuzu nasıl etkiler?
Ekspertiz sürecinden sonra belirlenen değere bağlı olarak, banka, kredi-değer oranına ve borçlunun geri ödeme kapasitesine bağlı olarak, bu değerin belirli bir yüzdesini size borç vermeye karar verecektir. Hindistan’daki çoğu banka, mülk değerlemesinden sonra belirtildiği gibi, konut kredisi olarak mülk değerinin %80’ini sunmaktadır. Örneğin, mülkün ekspertiz değeri 1 birim ise, LTV oranı %80 olan bir banka size konut kredisi olarak 80 birim sağlarken, kalan miktarın kendi kaynaklarınızdan düzenlenmesi gerekecektir.
Gayrimenkul değerlemesi ev alıcılarına nasıl yardımcı olur?
Bir ev satın almak, genellikle son derece duygusal bir karardır, muazzam parasal anlamı ne olursa olsun. Sonuç olarak, bir alıcı, mülkü çok seviyorsa, mülkün değerinden daha fazlasını ödemeyi kabul edebilir. Finansal kurumlar ise bir mülkü değerlendirmek için ‘saçma olmayan bir yaklaşım’ kullanır. Değerleme uzmanının belirttiği gibi, mülk için talep edilen fiyat gerçek değerinden çok daha yüksekse, işlemi tamamlamaya kesinlikle değmez. Bu durumda alıcı, fiyatları gerçeğe uygun değerine düşürmek için satıcıyla anlaşmayı yeniden müzakere etmelidir. Satıcı bunu yapmaya istekli değilse, anlaşmadan uzaklaşmanız sizin yararınıza olacaktır. Peşinatı artırmak için kendi mali durumunuzu kullanarak böyle bir mülk satın almak iyi bir fikir olmayabilir, çünkü bu, aşırı değerlenme kısır döngüsünü başlatacaktır.